Borgmesteren for kommunen Sur i den kurdiske storby Diyarbakir er i weekenden blevet afsat af de tyrkiske myndigheder sammen med det øvrige byrådsstyre. Det skyldes, at bystyret for nylig vedtog, at formidling og service til byens borgere skal foregå på tyrkisk såvel som på kurdisk, engelsk og assyrisk. “Det er et grotesk brud på ytringsfriheden, og desuden endnu et eksempel på den manglende tyrkiske vilje til at følge EU-reformprocessen i praksis og at løse det kurdiske spørgsmål”, udtaler folketingskandidat, HB-bestyrelsesmedlem og regionsrådsmedlem Serdal Benli (SF), der desuden påpeger at krænkelse af kurderne de seneste sidste par måneder er eskaleret yderligere.

For nylig blev en række kendte kurdiske politikere, blandt andre menneskerettighedsaktivisten Leyla Zana, nægtet opstilling til det tyrkiske parlamentsvalg den 22. juli for det pro-kurdiske parti DTP, Demokratisk Samfundsparti. Den afsatte Sur-borgmester er fra samme parti. “Tyrkiet bør genoverveje denne beslutning sammen med retssagen mod de 53 borgmestre, der i øjeblikket står anklaget for at have skrevet et brev til statsminister Anders Fogh Rasmussen. Disse beslutninger fører hverken til tyrkisk medlemskab af EU eller bidrager til politisk stabilitet i landet. Tværtimod fører dette til politisk kaos og tiltagende etniske konflikter,” siger Serdal Benli, der håber, at Danmark vil sætte fokus på den politiske ustabilitet i Tyrkiet: “Jeg vil opfordre det danske Folketing til at sende en delegation til Tyrkiet for at følge parlamentsvalget den 22. juni, som kan føre til sorte tider i tyrkisk politik og i hele regionen”. DTP – Demokratiske Samfundsparti er Tyrkiets eneste prokurdiske parti, der stiller op til det tyrkiske parlamentsvalg gennem uafhængige kandidater. Partiet viderefører arven fra rækken af tidligere kurdiske partier, der alle er blevet forbudt og lukket af de tyrkiske myndigheder. Der kører i øjeblikket flere sager modcentrale DTP medlemmer. 53 DTP borgmestre sidder på anklagebænken for at have skrevet et brev til statsminister Anders Fogh Rasmussen, hvori de støtter den kurdiske tv-kanal RojTV. Sagen genoptages til september. Der kan læses mere om sagen på følgende side: http://www.turkishdailynews.com.tr/article.php?enewsid=75989