(Pressemeddelelse udsendt igår) I dag er retssagen mod det folkevalgte, pro/kurdiske parti DTP begyndt i Tyrkiet. Partiet er ved landets forfatningsdomstol anklaget for separatisme og risikerer lukning. ”En sådan dom vil med sikkerhed sætte de positive og spæde demokratiske reformer i Tyrkiet ud af spil”, advarer Serdal Benli, byrådsmedlem og folketingskandidat for SF. De elleve dommere ved den tyrkiske forfatningsdomstol har i dag taget fat på lukningssagen mod Demokratisk Samfundsparti (DTP), der er repræsenteret i det tyrkiske parlament. Hermed er bomben under regeringens storstilede og internationalt roste fredsproces begyndt at tikke. Det ambitiøse forsøg på at opnå national forsoning mellem landets tyve millioner kurdere og det tyrkiske flertal har aldrig været mere i risikozonen end i dag. Hvis mindst syv ud af de elleve dommere ved forfatningsdomstolen finder DTP og de i alt 221 anklagede partimedlemmer skyldige i anklagen om separatisme, vil partiet blive lukket og de dømte blive udelukket fra at deltage i politik i fem år. Dette omfatter hele partiledelsen. En sådan dom vil lamme den skrøbelige reformproces og sætte Tyrkiets ellers positive politiske udvikling 10 år tilbage, mener mange iagttagere.

Byrådsmedlem i Gladsaxe og folketingskandidat fra SF, Serdal Benli, der selv har dansk kurdiske rødder, er også bekymret for fremtiden: ”Det her er en potentiel sprængfarlig situation. Volden vil igen eskalere og borgerkrigen bryde ud på ny, hvis ikke man besinder sig og tillader folkevalgte politikere at drive politik. Man kan ikke i et rigtigt demokrati kriminalisere holdninger på denne måde. DTP er et legalt politisk parti, godkendt af indenrigsministeriet og sidder på et hav af borgmesterposter i landet”, siger Serdal Benli. Han mener desuden, at DTP repræsenterer Tyrkiets mange kurdere og kan være en forhandlingspartner for at opnå fred: ”Man vil ikke forhandle med PKK, men hvis man også kriminaliserer de folkevalgte kurdiske politikere fra DTP, oven i købet på grund af deres meninger og ikke handlinger, står regeringen alene tilbage. Hvem vil regeringen så forhandle med?” Datoen for den endelige afgørelse ved forfatningsdomstolen er endnu ukendt, men der kan foreligge en afsigelse på fredag.