I dag afholder FKF (Feyli Kurdisk Forening i Danmark) en mindehøjtidelighed for de feylikurdere, der “forsvandt” sporløst, fik konfiskeret deres irakiske statsborgerskab og ejendomme og udvist til Iran af det irakiske Baath-regime i henholdsvis 1970 og 1980. Henimod en halv million feylikurdere samt 10-20000 unge mænd, gamle, børn og kvinder blev bortført og udvist af det irakiske regime under påskud af, at de var iranere, der ikke hørte til i Irak. På dette tidspunkt havde feylikurderne overtaget de tidligere irakiske jøders greb om økonomien og var veluddannede og velintegrerede i det irakiske samfund. Samtidig støttede de det kurdiske oprør i Irak, der fandt sted fra 1961-75 moralsk, økonomisk og militært. Feylikurdernes stærke økonomiske stilling i Irak vakte det Baathiske regimes bekymring, eftersom det frygtede, at feylierne ville støtte præstestyret i Iran mod Irak pga. deres shiitiske tro, som de deler med sidstnævnte. I april måned 1980 iværksatte regimet en storstilet forfølgelse af feylikurderne, der udover konfiskering af deres ejendomme og udvisning af dem til Iran også indebar afprøvning af kemiske gasser på nogle af de arresterede feylikurdere. Forfølgelsen af disse kurdere var en del af Saddam-regimets forberedelse af Anfal-kampagnen mod kurderne i Sydkurdistan i 1980’erne, hvor også giftgasangrebet på byen Halabja fandt sted. Mange af de udviste feylikurdere endte i flygtningelejre i Iran, hvor de stadig lever den dag i dag. Nogen af dem er vendt tilbage i til Irak efter 2003, hvorimod andre flygtede til de europæiske lande, USA, Canada og Australien. Ingen regeringer – hverken de vestlige eller mellemøstlige – fordømte udvisningen af feylikurdere, Efter den amerikansk ledede befrielse af Irak i 2003 har feylikurderne gjort krav på deres konfiskerede ejendomme og kæmpet for at retsforfølge arkitekterne bag udvisningerne og samtidig komme til bunds i de bortførte og arresterede feylikurderes skæbne. Størstedelen af disse har Baath-regimet højst sandsynligt henrettet og begravet i massegrave. Nogle af de forsvundne feylieres lig er blevet fundet og identificeret, men manges videre skæbne efter deres forsvinden venter stadig på at blive opklaret. En række udviste familier har fået deres ejendomme tilbage, men stadig mange konfiskeringssager venter på at blive løst. Til minde om disse uretfærdigheder begået mod feylikurdene af det tidligere facistiske Baath-regime arrangerer FKF i dag en mindehøjtidelighed i Valby Kulturhus kl. 15-18, hvor undertegnede er inviteret til at holde en tale. Mine tanker går til de tusinder, der mistede livet og deres pårørende. På trods af rædselsregimernes brutalitet og umenneskelighed bevarer millioner af mennesker fortsat håbet rundt i verden. De fortsætter deres politiske kamp og bestræbelser for frihed og demokrati alle vegne. I Syrien, Tyrkiet, Iran, Irak, Palæstina, Tibet og alle vegne. Tyrannerne og alle deres åndsfæller skal vide, at de der kæmper for frihed og demokrati ikke står alene. For deres kamp er vores kamp. Læs mere om Feylikurderne her: http://en.aswataliraq.info/?p=110935

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2009/1/judgement449.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Feylis

http://www.folkedrab.dk/sw54252.asp