De tyrkiske myndigheder har forbudt Leyla Zana, menneskerettighedsforkæmper og første kurdiske kvinde i det tyrkiske parlament og 11 andre politikere, at stille op til det tyrkiske parlamentsvalg den 12. Juni. Udover Leyla Zana, der i 1995 modtog Europa-Parlamentets menneskerettighedsudmærkelse, Sakharov-prisen, er også kendte navne som Hatip Dicle, nuværende parlamentsmedlemmer Sebahat Tuncel og Gülten Kisinak , tyrkisk venstrefløjsaktivist og forfatter Ertugrul Kürkcü blevet forment adgang til valglisterne.

Zana blev i 1994 idømt 15 års fængsel af Sikkerhedsdomstolen i Ankara for at “true nationens sikkerhed”, som der dengang stod i begrundelsen. “Det er paradoksalt i et land, hvor selv landets premierminister har siddet i fængsel for politiske ytringer, at disse politikere nægtes adgang til valglisterne grundet deres tidligere politiske domme. Udelukkende for politiske ytringer i øvrigt. Dette beklagelige indgreb i et parlamentsvalg er en krænkelse mod det kurdiske folks demokratiske ret til at stille op og lade sig repræsentere i landets folkeforsamling,” siger talsmand for Kurdisk Forum og folketingskandidat for SF, Serdal Benli “Valget den 12. juni er en enestående chance for Tyrkiet til at tage yderligere skridt mod et kommende EU-medlemskab og løse det kurdiske spørgsmål, men forbuddet mod Zana og hendes fæller er en uheldig udvikling, der sætter alt over styr i landet, og det er en direkte provokation mod og underkendelse af det kurdiske folk i Tyrkiet. Jeg er bekymret for at, hvis de tyrkiske myndigheder fjerner kurdernes legale politiske repræsentation, så siger de også, at de ikke vil spille det demokratiske spil. Og dermed vil de legitimere den militære kamp, som har ført til 40.000 døde mennesker de sidste 25 år.” udtaler Serdal Benli.

I forvejen sidder over 2000 kurdiske politikere og menneskerettighedsforkæmper i fængsel. Fakta: I 1995 blev den kurdiske menneskerettighedsforkæmper Leyla Zana tildelt Europa-Parlamentets Sakharov-pris. Men hun var ikke i stand til at møde op i Strasbourg i december 1995, da hun var fængslet i Tyrkiet. Men den 14. oktober 2004 mødte Leyla Zana op i Europa-parlamentet i Bruxelles for at holde en tale til EP. Leyla Zana var den første kurdiske kvinde i det tyrkiske parlament. Hendes forbrydelse bestod i at hun havde talt kurdisk i det tyrkiske parlament og båret et kurdisk partis farver.

Kilder: http://www.macleans.ca/article.jsp?content=w6601290  (Selcan Hacaoglu, The Associated Press)